Suomeen maailman ensimmäinen purjeiden kierrätysjärjestelmä
SavetheC Oy on perustanut Suomeen maailman ensimmäisen systemaattisen purjeiden kierrätysjärjes-telmän. Purjeiden kierrätys vähentää purjehtimisen ympäristövaikutuksia ja tarjoaa raaka-aineen purjekankaisten designtuotteiden valmistamiseen. Kierrätysjärjestelmän toiminta perustuu yhteistyöhön Suomen johtavien purjeneulomoiden, UFF:n ja pursiseurojen kanssa.
Purjeet soveltuvat hyvin kierrätysmateriaaliksi
Suomessa uusitaan jo pelkästään köliveneiden purjeita vähintään 60 - 80 000 neliömetriä vuodessa, mikä vastaa 2400 – 3000 keskikokoista purjetta. Määrä on kasvussa, sillä venekoot ovat suurentuneet ja uusien purjemateriaalien käyttöikä on perinteisiä purjeita lyhyempi.
Purjeneulomot kattavasti mukana
savetheC on sopinut yhteistyöstä Suomen johtavien purjeneulomoiden kanssa. Asiakas voi uusia purjeita tilatessaan jättää käytetyt purjeensa purjeneulomoon, josta ne toimitetaan edelleen savetheC:lle.
- Asiakkaamme ovat suhtautuneet varsin myönteisesti mahdollisuuteen kierrättää vanhat purjeensa. Heille se merkitsee helppoa tapaa päästä eroon tilaa vievistä vanhoista purjeista ja osallistua ympäristön suojelemiseen. Olemme mielellämme mukana kierrättämässä myös sen takia, että osa purjeista tehtävien tuotteiden hinnasta lahjoitetaan Itämeren suojeluun, sanoo Antti Niiniranta Purjeneulomo Niinirannasta.
Purjeneulomoista mukana ovat Aura Sails, Doyle Sails, Hartik Sails, Hautera-Purjeet, Heikkilä Sail Maker, Meripurje, Neb Sails, Purjeneulomo Niiniranta (North Sails), Purjeneulomo Ok-Purje, Quantum Sails Finland ja Vene Bremer.
UFF tuo kierrättämiseen mukaan tehokkaan logistiikkaketjunsa
savetheC ja UFF (U-landshjälp från Folk till Folk i Finland rf) ovat sopineet yhteisten keräyspisteiden rakentamisesta satamien ja pursiseurojen läheisyyteen. Yhteistyö painottuu Kotkan ja Turun väliselle rannikkoalueelle. Ensimmäiset keräyspisteet perustetaan keväällä 2009. Näihin keräyspisteisiin voi UFF:lle normaalisti lahjoitettavien tekstiilien ja muiden materiaalien lisäksi jättää myös purjeita.
- Haluamme tarjota myös purjehtijoille ja muille veneilijöille mahdollisuuden vaivattomaan kierrätykseen. On hienoa, että kiinnostusta ympäristön suojeluun löytyy yhä enemmän myös veneilijöiden joukossa, toteaa UFF:n keräyspäällikkö Jari Töyrynen.
Kaikki purjeet kierrätykseen
savetheC kierrättää kaikki purjeet, myös huonokuntoiset ja homeiset, jotka eivät kelpaa materiaaliksi designtuotteisiin. savetheC tutkii parhaillaan jätemuovin jatkojalostukseen erikoistuneen Muovix Oy:n kanssa huonokuntoisimman purjemateriaalin jatkojalostusmahdollisuuksia.
- Yhteistyö purjeneulomoiden ja UFF:n kanssa mahdollistaa purjeiden keräämisen maantieteellisesti laajalta alueelta tehokkaalla ja ympäristöä vähän kuormittavalla tavalla. Pääkaupunkiseudulla voimme myös noutaa purjeet sovitusta paikasta. Pursiseurayhteistyön työkaluksi olemme luoneet liikuteltavan kierrätyspisteen, jonka seura voi tilata määräajaksi tai tietyn tapahtuman yhteyteen, sanoo savetheC:n toinen perustaja Hannu Hoviniemi. Yhteistyöllä Muovixin kanssa puolestaan varmistamme, että kaikki purjemateriaali saadaan maksimaalisesti hyödynnettyä, hän jatkaa.