perjantai 24. lokakuuta 2008

What's the deal?

Purjeiden keräämisen yhteydessä olemme käyneet paljon keskusteluja purjeiden kierrättämisestä. Tässä kirjoituksessa vastaan lyhyesti yleisimpiin purjehtijoiden esittämiin kysymyksiin.

Onko savetheC:n toiminnassa kysymys liiketoiminnasta?
Kyllä, kysymys on liiketoiminnasta. Tavoitteenamme on toimia taloudellisesti kestävin perustein, muuten ei uskottavaa ja aikaa kestävää kierrätysjärjestelmää pysty rakentamaan. Taloudellisen tuloksen ohella raportoimme kuinka suuren osan liikevoitosta käytämme erilaisiin suojeluhankkeisiin.

Kierrätättekö te kaikkia purjeita?

Tavoite on, että jokainen purje löytää paikkansa kierrättämisen ketjusta. Emme usko ”rusinat pullasta”- malliin, jossa kierrätetään vain hyväkuntoisimpia purjeita. Purjeiden poisheittämistä kannattaa välttää. Kuulin juuri tapauksesta, jossa sitkeä ja vahva kevlar-purje jumitti kaatopaikalla jätteenkäsittelykoneen.

Miten te tuette ympäristöä ja Itämerta?

Me annamme ympäristönsuojeluprojekteihin osan yrityksemme tuotosta. Julkistamme kumppanimme ja suojelukohteemme myöhemmin, kuitenkin hyvissä ajoin ennen tuotemyynnin aloittamista.

Kuinka paljon rahaa te annatte suojelukohteisiin?
Me annamme osan yrityksemme tuotosta suojelukohteisiin. Lopullinen prosenttimäärä on vielä laskennan alla. Olemme kuitenkin laskeneet, että yhdestä noin 30 neliön dacronpurjeesta tehdyistä tuotteista lahjoitamme noin 100 euroa suojelukohteisiin. Se on siis vaihtoehtoiskustannus sille, että jättää purjeensa kellariin eikä kierrätä sitä. Tämä tietenkin edellyttää, että saamme tuotteemme kaupaksi.

Miten muuten purjehtija hyötyy kierrättämisestä?
Jokainen purjeen kierrättäjä saa 10% alennusta keväällä avattavan verkkokauppamme tuotteista. Olemme lisäksi tehneet purjeiden kierrättämisen helpoksi ja pääkaupunkiseudulla haemme purjeet kotoa tai muusta sovitusta paikasta.

Mitä tuotteita te teette?
Teemme laadukkaita design-tuotteita purjehtijoiden arkeen, kotiin ja työpaikalle. Uskomme hyvään laatuun ja designiin. Tuotteet suunnittelee kansainvälisesti tunnettu suomalainen designeri. Nimen ja tuotteet julkistamme myöhemmin. Jotain kerrottavaa pitää olla jatkossakin

Miten vastuullisuus näkyy savetheC:n toiminnassa?

Ympäristön tai Itämeren tukeminen pelkästään ei tee yrityksestä vastuullista. Vastuullisuutta ei voi ostaa, vaan sen pitää sisältyä toimintatapoihin ja näkyä itse tuotteissa. Meille on tärkeää, että oma toimintamme on mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaa. Käytännössä se tarkoittaa purjeiden keräämistä, pesemistä, tuotantoa ja jakelua. Teemme töitä sen eteen, että voimme raportoida oman ympäristökuormituksemme vuosittain.

Purjeiden kierrättäminen on helppoa. Soita kierrätysnumeroomme, niin noudamme purjeet kotoasi, Soita +358 40 370 9445 tai lähetä meille sähköpostia: purjeet@savethec.com

Katso tarkemat ohjeet: www.savethec.com

lauantai 18. lokakuuta 2008

Kaksi katiskaa

Kuluneella viikolla ilmeni, että WB Sails, Globe Hope ja Purjehtijaliitto ovat syyskuussa aloittaneet yhteistyön vanhojen purjeiden kierrättämiseksi. Hienoa että Itämeri saa tukijoita muiltakin tahoilta.

Tekemistä riittää ja kaksi katiskaa kalastaa paremmin kuin yksi. Purjehtijoille pitää saada viesti, että purjeita voi ja kannattaa kierrättää. Purjeiden kierrättämisestä pitää tulla yhtä normaalia kuin pullojen viemisestä kauppaan.

Mistä päästäänkin siihen, että tavoitteemme ei ole pelkästään tehdä kierrätyspurjeista kauniita ja kestäviä tuotteita, vaan myös luoda Suomeen tehokas ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittava purjeiden kierrätysrjestelmä. Haaste ei ole siinä, mitä tehdään hyväkuntoiselle purjekankaalle, vaan siinä, miten huonokuntoinenkin purje erilaisine materiaaleineen saadaan kierrätetyksi.

Purjeet ovat vain yksi osa kokonaisuutta. Niiden kierrättäminen ei maailmaa pelasta. Purjehtimisen julkiselle kuvalle se voi tehdä paljon hyvää. Ja jostain on aloitettava. Kierrättämistä kun ei erityisemmin yhdistetä purjehtimiseen, vaikka uusiutuvalla energialla liikutaankin.

torstai 16. lokakuuta 2008

Purjeiden kierrätys on positiivinen juttu


savetheC:n tavoitteena on luoda Suomeen toimiva purjeiden kierrättämisjärjestelmä. Kierrätetyt purjeet on tarkoitus palauttaa uusiokäyttöön purjehtijoiden arkea ja vapaa-aikaa rikastuttavina tuotteina.


Purjeiden kierrättämiseen liittyy paljon haasteita ollakseen toimivaa. Kierrätettäviä purjeita pitää olla riittävästi tarjolla ja niistä tehtävillä tuotteilla on oltava riittävä kysyntä. Purjeiden kerääminen ei saa myöskään olla liian kallista.


Purjeiden keräysjärjestelmä on vasta muotoutumassa. Keskeistä on, että kaikki purjeiden valmistamisen, käyttämisen, kierrättämisen ja uusiokäytön ketjussa olevat kokevat toiminnan mielekkääksi ja tuntevat hyötyvänsä siitä. Onnistumisen edellytykset ovat hyvä yhteistyö, joustavat toimintatavat sekä avoin ja runsas viestintä. Tarkoituksemme on viedä kierrättämisen viestiä eteenpäin kaikilla mahdollisilla foorumeilla.


Jos haluat kierrättää purjeesi, ohjeet löytyvät tästä: www.savethec.com


Hanna

sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Lupaava alku

Purjeiden kerääminen alkoi todenteolla viime viikolla. Veimme ilmoitukset pääkaupunkiseudun satamiin. Purjeita on ensimmäisen viikon aikana kertynyt hyvin. Erityiskiitos NJK:lle kannustuksesta ja purjeista!



Purjeet ovat olleet kuivamassa ennen varsinaista varastointia.

Mikäli purjeiden kierrättäminen kiinnostaa, niin tarkemmat ohjeet löytyvät osoitteesta www.savethec.com.

Purjeiden laajamittaiseen kierrättämiseen on vielä pitkä matka. Kierrättämisen pitää olla helppoa. Samalla pitää minimoida kierrättämisen aiheuttamat ympäristövaikutukset ja kustannukset.

torstai 2. lokakuuta 2008

Purjeet kiertoon!



Miksi kierrättäisit purjeesi?

Vaikka siksi, että purjeiden kierrättäminen on nyt erityisen helppoa. Otat meihin yhteyttä ja tulemme hakemaan purjeet kotioveltasi. Kierrättäminen tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden vähentää oman harrastuksesi aikaasaamaa ympäristökuormitusta ja pienentää ekologista jalanjälkeäsi.

Meille on tärkeää, että kuormitamme ympäristöä mahdollisimman vähän ja vaikutamme myönteisesti sen hyvinvointiin. Me teemme sen lahjoittamalla osan jokaisen myymämme tuotteen hinnasta merten suojeluun. Hyvien tulosten aikaansaaminen edellyttää, että purjehtijat kierrättävät vanhat purjeensa ja että me onnistumme tekemään niistä kuluttajia kiinnostavia tuotteita.

Olemme tarkastelleet erilaisia Itämeren suojeluun tähtääviä hankkeita, joita voisimme tukea. Hankkeiden pitää tavoitella oikeita asioita ja saada aikaan tuloksia. Edellytämme myös, että tuloksista raportoidaan avoimesti ja uskottavasti.

Otamme vastaan hyviä ehdotuksia. Mitkä hankkeet ovat sinun mielestäsi erityisesti tuen tarpeessa?

sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Purjeita kellarissa


Kaikki alkoi kasasta vanhoja purjeita kellarissa. En ollut viitsinyt heittää niitä pois, mutta enpä niille vuosien saatossa ollut keksinyt mitään järkevää käytöäkään.

Aloin pohtia mitä käytetyille purjeille voisi tehdä. Purjeet ovat kestävää materiaalia, jonka heittäminen kaatopaikalle tuntui käyttökelpoisen materiaalin tuhlaukselta ja muutenkin arveluttavalta. Maatumaton muovi kulkeutuisi jossain vaiheessa vesistöihin. Purjeet voisi toki polttaa ja ne palaisivatkin kuumalla liekillä. Mutta polttamisen myötä ilmakehään joutuisi myrkyllisiä kaasuja, eikä uudelleenkäytön idea toteutuisi.

Pelkästään Suomessa on yli 15000 purjevenettä (Merenkulkulaitoksen julkaisuja 2005) ja kevytveneitä suunnilleen saman verran. Jos ajatellaan, että purjeita uusitaan kymmenen vuoden välein 40 neliötä kerralla niin vuodessa uusittavan purjepintalan määrä on 60 000 neliömetriä. Veneiden koot ovat kasvaneet ja uusien laminaattipurjeiden käyttöikä on perinteisiä polyesteripurjeita lyhyempi. Käytöstä poistettavat purjeet kasvattavat jätevuorta entistä enemmän ellei asialle tehdä jotain.

Missä käytetyt purjeet ovat? No varastossa tietenkin. Pieni osa on uusiokäytössä suojaamassa terassia auringolta tai halkopinoa sateelta. Toivottavasti tulevaisuudessa mahdollisimman suuri osa käytetyistä purjeista löytää tiensä ulos kellarista ja saa uuden elämän purjehtijoiden arjessa persoonallisina ja laadukkaina tuotteina.

Tässä blogissa kerrotaan purjeiden kierrättämisestä, designista, meren suojelemisesta ja purjehtimisesta. Siinä kerrotaan myös ensimmäisiä askeliaan ottavan yrityksen, savetheC:n, matkasta tavoitteenaan kierrättää mahdollisimman paljon purjeita ja palauttaa purjeet korkealaatuisina designtuotteina takaisin käyttöön.