lauantai 18. lokakuuta 2008

Kaksi katiskaa

Kuluneella viikolla ilmeni, että WB Sails, Globe Hope ja Purjehtijaliitto ovat syyskuussa aloittaneet yhteistyön vanhojen purjeiden kierrättämiseksi. Hienoa että Itämeri saa tukijoita muiltakin tahoilta.

Tekemistä riittää ja kaksi katiskaa kalastaa paremmin kuin yksi. Purjehtijoille pitää saada viesti, että purjeita voi ja kannattaa kierrättää. Purjeiden kierrättämisestä pitää tulla yhtä normaalia kuin pullojen viemisestä kauppaan.

Mistä päästäänkin siihen, että tavoitteemme ei ole pelkästään tehdä kierrätyspurjeista kauniita ja kestäviä tuotteita, vaan myös luoda Suomeen tehokas ja ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittava purjeiden kierrätysrjestelmä. Haaste ei ole siinä, mitä tehdään hyväkuntoiselle purjekankaalle, vaan siinä, miten huonokuntoinenkin purje erilaisine materiaaleineen saadaan kierrätetyksi.

Purjeet ovat vain yksi osa kokonaisuutta. Niiden kierrättäminen ei maailmaa pelasta. Purjehtimisen julkiselle kuvalle se voi tehdä paljon hyvää. Ja jostain on aloitettava. Kierrättämistä kun ei erityisemmin yhdistetä purjehtimiseen, vaikka uusiutuvalla energialla liikutaankin.